Miasto Łomża w dniu 01.12.2013 przystąpiło do międzynarodowego projektu „Diet for a Green Planet”. Projekt jest realizowany w ramach URBACT II to jeden z programów polityki spójności prowadzonych przez Komisję Europejską i będzie trwał do 31.03. 2014. Główną ideą URBACT II jest organizowanie sieci współpracy miast europejskich w celu zapewnienia zrównoważonego i zintegrowanego rozwoju miast, w Europie z uwzględnieniem Strategii Lizbońskiej i Goeteborskiej. Łomża została zaproszona do udziału w projekcie przez partnera ze Szwecji, głównie w związku z usytuowaniem miasta w regionie rolniczym i potencjalnymi możliwościami podjęcia działań proekologicznych i agroturystycznych. Szwecja jest liderem projektu natomiast państwa partnerzy to: Polska, Litwa i Hiszpania.
więcej
W dniach 9-12 marca odbyła się Konferencja Końcowa projektu „Diet for a Green Planet”. Miała ona miejsce u jednego z naszych partnerów - miasta Mollet del Valles, które jest położone w Hiszpanii, w bardzo niewielkiej odległości od Barcelony. W konferencji uczestniczyły wszystkie państwa projektu „Diet for a Green Planet” tj. Szwecja, Polska, Litwa i Hiszpania. Zaproszono również przedstawicieli dwóch innych projektów Ourense i Burgos, które również są realizowane w ramach programu URBACT. Łomżyńska delegacja składała się z przedstawicieli Rady Miasta, zastępców prezydenta, dyrektora Łomżyńskiego Centrum Edukacji oraz pracowników projektu.
więcej
W załączeniu do pobrania prezentujemy Lokalny Plan Działania w ramach programu "Dieta dla Zielonej Planety".
więcej
W dniu 26 stycznia 2015 roku w siedzibie Łomżyńskiego Centrum Rozwoju Edukacji w Łomży odbyło się szkolenie ”Prawidłowe odżywianie dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym, wpływ odżywiania na rozwój i zdrowie dzieci”. Spotkanie przeznaczone było dla kucharzy, intendentów i dyrektorów placówek oświatowych. Szkolenie dotyczyło: norm żywieniowych dla dzieci w wybranych grupach wiekowych, analizy jadłospisów ze szczególnym zwróceniem uwagi na sezonowość produktów oraz aktualne zalecenia dietetyków: czyli co wprowadzać „nowego” do jadłospisów z czego zrezygnować, co czym zastąpić. Spotkanie prowadziła pani Emilia Lorenc dietetyk , diagnosta laboratoryjny, biolog molekularny oraz pomysłodawczyni akcji Zdrowy Przedszkolak.
więcej
W dniach 16-20 września odbyła się II Międzynarodowa Konferencja w ramach projektu „Diet for a Green Planet”, program europejski URBACT II. Spotkania odbywały się w miejscowości Mollet del Valles (Hiszpania), która jest naszym partnerem w projekcie. W konferencji uczestniczyły również pozostałe państwa członkowskie projektu tj. Szwecja i Litwa. Polska Delegacja liczyła 8 przedstawicieli: Mirosława Kluczek (zastępca Prezydenta Miasta Łomża), Maciej Borysewicz (Przewodniczący Rady Miasta), Janusz Mieczkowski (Radny Miasta Łomża, przewodniczący Komisji Oświaty, Kultury i Dziedzictwa Kulturowego), Hanka Gałązka (Radna Miasta Łomża), Agnieszka Grzeszczuk (Dyrektor łomżyńskiego SANEPIU), Maciej Listowski (z-ca dyrektora ŁCRE), Agnieszka Bućkowska (koordynator projektu) i Daria Lutrzykowska (odpowiedzialna za komunikację w projekcie).
więcej
Konferencję w ramach programu „Dieta dla Zielonej Planety” przygotowało Miasto Łomża. W auli im. prof. Antoniego Jakubczaka Państwowej Wyższej Szkoły Informatyki i Przedsiębiorczości zgromadzili się przedstawiciele lidera projektu – szwedzkiego miasta Sodertalje, a także dyrektorzy szkół, przedszkoli, placówek oświatowych z naszego miasta i Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Szepietowie, zainteresowani tematem zdrowego żywienia dzieci i młodzieży.
więcej
W maju odbyła się międzynarodowa konferencja dotycząca zdrowej żywności, organizowana przez szwedzkie miasto Sodertalje, które jest liderem Projektu ”Diet for a Green Planet”. W konferencji brały udział wszystkie państwa członkowskie: Polska, Litwa, Hiszpania. Organizatorzy konferencji zapewnili wiele ciekawych spotkań, szkoleń m.in. spotkanie z przedstawicielami Urzędu Miasta w Sodertalje, warsztaty kulinarne prowadzone przez szwedzkich szefów kuchni, zwiedzanie gospodarstw ekologicznych, przedsiębiorstw zajmujących się przetwórstwem ekologicznej żywności oraz stołówek publicznych w których podawana jest zdrowa żywność.
więcej
« · 1 · »