Uczestnicy wycieczki, czyli uczniowie klasy III d wraz z opiekunem mgr inż. Elżbietą Jarota mieli doskonałą okazję do integracji i wzajemnej wymiany doświadczeń, refleksji i pomysłów zawodowych z uczniami pozostałych klas z tego samego lub pokrewnego kierunku kształcenia tj. klasy: II c, III b, IV b i , będącymi na Targach pod opieką mgr inż. Jolanty Bożeny Przybyłowskiej.
Największym zainteresowaniem młodzieży cieszyły się stoiska z nowoczesnymi urządzeniami i sprzętem gastronomicznym, elegancką zastawą stołową oraz takie, na których można było do woli degustować podawane potrawy lub napoje. Bardzo smakowały nam małże mule gotowane w sosie czosnkowym z natką pietruszki i cebulką oraz włoskie sery i długo dojrzewająca szynka wieprzowa. Wystawcy zachwalali świeżo wyciskane soki z owoców i warzyw, mrożone sorbety i napoje z koncentratów soków naturalnych. Dwa litry takich koncentratów o smaku pomarańczowym i wiśniowym dostaliśmy w prezencie. Podczas Dnia Otwartego szkoły będziemy nimi częstować przybyłych gimnazjalistów.
Niewątpliwą atrakcją był Festiwal Kuchni Greckiej, podczas którego mogliśmy obserwować zmagania mistrzów kucharskich z Polski i innych krajów . Zawarliśmy osobistą znajomość z organizatorem Festiwalu Panem Theofilosem Vafidisem, który obiecał stałą współpracę z naszą szkołą w zakresie popularyzowania kuchni greckiej i szkolenia naszych uczniów w greckich restauracjach. Interesujące były warsztaty i konkurs kulinarny dla nauczycieli szkół gastronomicznych „Gotuj lokalnie”. Zdrowa rywalizacja nauczycieli przekładała się na pięknie podane i smaczne potrawy. Żałujemy bardzo, że nie mogliśmy obserwować Konkursu Kulinarnego „ Smaki dziczyzny”, gdyż odbył się on w pierwszym dniu Targów. Pełni wrażeń, zadowoleni i najedzeni do syta wróciliśmy wczesnym wieczorem do Łomży z marzeniami o ponownej wycieczce za rok.
tekst i foto: Jolanta Bożena Przybyłowska