Koordynacją przygotowania pokazu zajęła się mgr inż. Marta Jankowska – kierownik szkolenia praktycznego. W prezentacji wzięła udział grupa uczniów z klas II D, III D, IV D Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego pod kierunkiem nauczycielek zawodu: mgr inż. Elżbiety Jaroty, mgr inż. Marty Jackowskiej, mgr inż. Eweliny Karpińskiej – Siwek.
- Przedstawiliśmy publiczności szeroki asortyment wcześniej przygotowanych potraw wykonanych z produktów mleczarskich z dodatkiem mięsa, ryb, warzyw i owoców – powiedziała Elżbieta Jarota, nauczycielka ZSWiO. - Osoby odwiedzające nasze stanowisko mogły podziwiać i degustować: tarty serowo – łososiowe, zawijarce serowe, roladki serowe ze szparagami, owoce i warzywa faszerowane serem, koreczki serowe, sałatki serowe, kulki serowe i ciasta serowe.
Szczególne zainteresowanie zebranych wzbudziły barwne dekoracje menu. Przyciągnęły one liczne rzesze odwiedzających.
Duże wrażenie wywołał także pokaz carvingu w wykonaniu uczennic: Karoliny Rutkowskiej z kl. IV D, Eweliny Diks z kl. IV D praz Anety Dzierzgowskiej z kl. II D. Dziewczęta, wykonując dekoracje, wyjaśniały równocześnie, w jaki sposób można wydobyć piękne kształty z owoców i warzyw w postaci: koguta z ananasa, drzewka szczęścia z korzenia imbiru, fantazji z rzodkiewek, kompozycji w arbuzie, róży w arbuzie, palemek z papryki, różyczek z buraków, marchwi, cebuli, łabędzi z jabłek.
Prezentacja osiągnięć kulinarnych Wety okazała się atrakcją tegorocznych Targów Krajowych i spełniła zdaniem Prezesa Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich Waldemara Brosia wszelkie oczekiwania organizatorów. Jest to niewątpliwie sukces szkoły na forum krajowym.
foto: ZSWiO